Πιέσεις στις τράπεζες να εξαγγείλουν μέτρα

Πολιτικές και εποπτικές πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες για να υιοθετήσουν τη δέσμη των τεσσάρων μέτρων της Κεντρικής Τράπεζας για άμβλυνση του οικονομικού σοκ που βιώνουν οι επιχειρήσεις.

Ναι μεν αλλά, είναι η γραμμή των τραπεζών που όπως φαίνεται θέλουν να βοηθήσουν αλλά πρώτα να εξασφαλίσουν διευκρινίσεις, μέσω της εγκυκλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, ομάδες εργασίας των τραπεζών μελετούν και το νομοσχέδιο για τις κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνεια €2 δισ. Και σ’ αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες φαίνεται ότι θέλουν επεξηγήσεις και ασφαλιστικές δικλίδες για να ξεπεραστούν εποπτικά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ).

Ωστόσο, ο ΕΕΜ χαλαρώνει με δυναμικό τρόπο τους όρους της για τη χορήγηση δανείων και τις απαιτήσεις που έχει από τις τράπεζες που εποπτεύει. Μετά από μία εβδομάδα που έδωσε το πράσινο φως στις συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιούν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, τις ενθαρρύνει να αποφεύγουν τον σχηματισμό πολύ ψηλών προβλέψεων για δάνεια γιατί κάτι τέτοιο θα πίεζε τη ροή νέων δανείων.

Η ΕΕΜ ανακοίνωσε ότι οι εποπτικές Αρχές θα είναι ευέλικτες όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις. Σημειώνει επίσης ότι θα δείξουν πλήρη ευελιξία όταν συζητούν με τις τράπεζες για τις στρατηγικές που εφαρμόζουν σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών στην αγορά.

Η θέση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έρχεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες στην Κύπρο έχουν τις ανησυχίες τους για τις προβλέψεις και τις ζημιές που μπορεί να υποστεί ο ισολογισμός τους. Χθες, ο κεντρικός τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου σε τηλεοπτικές του δηλώσεις είπε ότι «η μοιρασιά του κόστους θα πρέπει να γίνει σε όλους. Από τη στιγμή που οι κυπριακές τράπεζες βλέπουν την ΚΤ, την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και το ίδιο το κράτος να κινούνται σε μια κατεύθυνση, δεν μπορούν αυτές να μην κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να αλλάξουν ταχύτητα». Ανέφερε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, του ιδίου και των τραπεζών, με στόχο να πεισθούν οι τράπεζες να εφαρμόσουν τα μέτρα που αποφάσισε η ΚΤ, διότι όπως είπε «δεν σηκώνει καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Στο μεταξύ, ρητές οδηγίες στα διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη των υγιών επιχειρήσεων έδωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Πανίκος Νικολάου. Η κατεύθυνση που δόθηκε ήταν πως, όποια κι αν είναι η επίδραση της κρίσης στις λειτουργίες της Τράπεζας Κύπρου, το πρώτο πράγμα που απαιτείται να διαφυλαχθεί είναι η δυνατότητα αύξησης της «δύναμης πυρός» στην ικανότητα για προληπτικές κινήσεις για τους πελάτες που επηρεάζονται από την κρίση της πανδημίας. Οι κινήσεις αφορούν «στην ενίσχυση ρευστότητας και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αναδιαρθρώσεων», σύμφωνα με την ίδια υψηλόβαθμη πηγή εντός της τράπεζας.