Γιατί η INTERLIFE κάνει το βήμα προς το Χρηματιστήριο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE ΑΑΕΓΑ Ιωάννης Βοτσαρίδης μιλά στο Euro2day.gr για μια σειρά καυτών θεμάτων που αφορούν τόσο την γνωστή Βορειοελλαδίτικη εταιρεία, όσο και την εγχώρια ασφαλιστική αγορά γενικότερα.

Αναφέρεται στους λόγους που αποφασίστηκε η είσοδος της INTERLIFE στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (αναμένεται μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο), στην υπεραπόδοση της εταιρείας έναντι του κλάδου μέσα στο 2019, αλλά και στους μελλοντικούς της στόχους.

Επίσης, ο κ. Βοτσαρίδης σχολιάζει μεταξύ άλλων τις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τον ασφαλιστικό κλάδο, όπου κινήσεις τύπου ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένονται περισσότερα όπως π.χ. να εισέλθουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σε ευρύτερο φάσμα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τέλος, ο Πρόεδρος και CEO της INTERLIFE αναφέρεται στον Κλάδο Αυτοκινήτου, θεωρώντας πως για τις εταιρείες που προσπαθούν έναντι οποιουδήποτε τιμήματος να κερδίσουν μερίδιο, όταν θα έρθει αναπόφευκτα η στιγμή των κακών αποτελεσμάτων θα αναγκαστούν να κάνουν αυξήσεις, κάτι που ήδη άρχισε να παρατηρείται στην αγορά. «Τελικά, καμία από τις Εταιρείες που δοκίμασαν να εφαρμόσουν οριζόντια το χαμηλό ασφάλιστρο δεν φαίνεται να είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κύριε Βοτσαρίδη, πώς αξιολογείτε την περυσινή χρονιά για τον ασφαλιστικό κλάδο; Ποια πράγματα πήγαν καλά και ποια όχι;

Tο 2019 ήταν σίγουρα καλύτερο από το 2018 για τον ασφαλιστικό κλάδο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα νούμερα (σύνολο παραγωγής ασφαλίστρων 11μήνου) παρά τη μείωση κατά -2,8% του Κλάδου Αυτοκινήτου, την αναιμική άνοδο κατά +1,7% των λοιπών κλάδων Ζημιών και την αύξηση κατά +18,1% του κλάδου Ζωής. Η περσινή χρονιά ήταν, λοιπόν, θετική, αλλά όχι ανάλογα με τις προσδοκίες της Αγοράς. Ειδικά η INTERLIFE στον Κλάδο Αυτοκινήτου παρουσίασε οριακή αύξηση, στους λοιπούς κλάδους Ζημιών +7,99%, ενώ τα συνολικά της έσοδα είχαν άνοδο κατά πολλαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.

Στην ελληνική οικονομία επικρατεί θετικότερο κλίμα. Κατά πόσο πιστεύετε ότι αυτό θα ευνοήσει την πορεία του κλάδου μέσα στο 2020; Πώς κρίνετε τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την ασφάλιση

Είναι αναμφισβήτητο ότι στην οικονομία επικρατεί θετικότερο κλίμα και οι επιχειρήσεις δέχτηκαν με ανακούφιση τα μέτρα της κυβέρνησης (μείωση Εταιρικού Φόρου, Φόρου Μερισμάτων, ΕΝΦΙΑ, κατάργηση capital controls κλπ). Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν φάνηκαν ακόμη στην πραγματική οικονομία. Εικάζω ότι πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε στα μέσα του 2020. Θεωρώ, επίσης, ότι η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων ήταν σοφή απόφαση, ώστε να μην υπάρξουν δημοσιονομικοί κραδασμοί. Γενικότερα, όλοι ελπίζουμε η αλλαγή του κλίματος να έχει ως αποτέλεσμα επαναπατρισμό επιχειρήσεων και ανθρώπινου δυναμικού, γιατί η οικονομία μας χρειάζεται, πάνω απ’ όλα, οξυγόνο, νέα κεφάλαια και ικανούς ανθρώπους. Ειδικότερα, όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τον ασφαλιστικό κλάδο, κινήσεις τύπου ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αναμένουμε, όμως, περισσότερα όπως π.χ. να εισέλθουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σε ευρύτερο φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ φαίνεται πως το 2019 μειώθηκε περαιτέρω το μέσο ασφάλιστρο, την ώρα που παρατηρήθηκε αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;

Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για τον Κλάδο Αυτοκινήτου. Υπάρχουν εταιρείες χαμηλού ασφαλίστρου που αποσκοπούν στην κατάκτηση υψηλότερων μεριδίων αγοράς με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμη κι αν παίζουν με τιμές ασφαλίστρων κάτω του κόστους. Όταν, όμως, θα έρθει αναπόφευκτα η στιγμή των κακών αποτελεσμάτων θα αναγκαστούν να κάνουν αυξήσεις, κάτι που ήδη άρχισε να παρατηρείται στην αγορά. Τελικά, καμία από τις εταιρείες που δοκίμασαν να εφαρμόσουν οριζόντια το χαμηλό ασφάλιστρο δεν φαίνεται να είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πώς εξελίχθηκε πέρυσι το ύψος της παραγωγής της INTERLIFE; Πόσο πετυχημένη ήταν η προηγούμενη χρονιά για την εταιρεία;

Σύμφωνα, με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του προηγούμενου έτους (γιατί όπως ξέρετε το ετήσιο κλείσιμο αργεί ακόμη) η παραγωγή μας αυξήθηκε κατά 5,83%, ενώ καταγράφηκε υψηλότατη αύξηση Κερδών προ Φόρων (178,6%). Οι κλάδοι που παρουσίασαν ιδιαίτερη άνοδο ήταν η Γενική Αστική Ευθύνη (+67%) και οι Ιατρικές Δαπάνες (+42%). Το σύνολο του Ενεργητικού κατέγραψε αύξηση κατά 12,58%, οι επενδύσεις και τα διαθέσιμα κατά 10,23% και τα ίδια κεφάλαια κατά 14,68%, ενώ στο σύνολο του έτους αναμένουμε τα αποτελέσματα να είναι ανάλογα.

Ποιοι είναι οι φετινοί προϊοντικοί και οικονομικοί στόχοι της INTERLIFE;

Οι στόχοι της νέας χρονιάς, πέρα από την είσοδο μας στο ΧΑ, είναι να ακολουθήσουμε πιστά το πενταετές Business Plan της εταιρείας και να διευρύνουμε την προσφορά των προϊόντων μας, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες ανάγκες των καταναλωτών. Ταυτόχρονα προσδοκούμε υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη της Αγοράς και, βέβαια, υψηλότερο όγκο παραγωγής και κερδών. Επίσης, προχωρά με μεγάλη ανταπόκριση η λειτουργία του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης INTERLIFE που, εκτός από τους εργαζομένους στην Εταιρεία, εντάσσει ως μέλη όσους από τους 2.000 και πλέον συνεργάτες Διαμεσολαβητές το επιθυμούν, με πριμοδότηση του Ασφαλίστρου από την Εταιρεία σύμφωνα με την παραγωγή του εκάστοτε συνεργάτη Διαμεσολαβητή.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της εισόδου των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου; Για ποιους λόγους αποφάσισε η διοίκηση της INTERLIFE τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑ;

Η INTERLIFE πρόκειται να εισέλθει στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι λόγοι για τους οποίους μετά το Χ.Α. Κύπρου αποφασίσαμε να μπούμε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι, κατ’ αρχήν, γιατί είμαστε Ελληνική εταιρεία και γιατί τα μεγέθη μας το επιτρέπουν -βρισκόμαστε ήδη στην 1η δεκάδα των ασφαλιστικών εταιρειών. Ικανοποιούμε, εξάλλου, αιτήματα θεσμικών επενδυτών που επιθυμούν να επενδύσουν στην εταιρεία μας και δημιουργούμε το πλαίσιο των δυνατοτήτων για ευρύτερες εταιρικές επιλογές. Σημειώνεται, τέλος, ότι η INTERLIFE δεν ενδιαφέρεται για άντληση κεφαλαίων από το ΧΑΑ, δεδομένου ότι έχει επάρκεια Ιδίων Κεφαλαίων. Κατά συνέπεια, δεν θα προβούμε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.