Η INTERLIFE πρωτοπορεί με τα ΤΕΑ – Πάνω από διακόσια Επαγγελματικά Ταμεία «βλέπει» ο Γ. Βοτσαρίδης

Την πρόβλεψή του ότι ο αριθμός των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) θα εκτιναχθεί από τα είκοσι που είναι σήμερα σε πάνω από διακόσια μέσα στην επόμενη δεκαετία δημοσιοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife κ. Γιάννης Βοτσαρίδης.
Συμπληρώνονταα τόνισε: «Εκτιμώ πως και άλλες ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες στη σύσταση δικού τους ΤΕΑ».Ειδικότερα, ο CEO της γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας (οι μετοχές της οποίας σύντομα θα διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης του νέου ΤΕΑ της Interlife, διαχειριστής του οποίου θα είναι η Alpha Trust.

Σε πρώτη φάση, στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Interlife θα μπορούν να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και οι εξωτερικοί συνεργάτες-διαμεσολαβητές της ασφαλιστικής εταιρείας. Τα κεφάλαια θα προέρχονται υποχρεωτικά από την εταιρεία και προαιρετικά από τους εργαζόμενους-συνεργάτες, με στόχο:

• Την είσπραξη ενός ικανοποιητικού εφ’ άπαξ μέσα από τη μακροχρόνια αποταμίευση η οποία θα προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από χρήματα της ασφαλιστικής εταιρείας.

• Την εκμετάλλευση των ισχυρών φορολογικών κινήτρων που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τα ΤΕΑ, μεταξύ των οποίων η απαλλαγή της εισφοράς του εργαζόμενου από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του και η απουσία φορολογικής επιβάρυνσης κατά το έτος είσπραξης του εφ’ άπαξ.

«Η Interlife μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση καθώς διαθέτει ενεργητικό ύψους 200 εκατ. ευρώ, επενδύσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια γύρω στα 80 εκατ. ευρώ και φετινή παραγωγή ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Βοτσαρίδη.

Η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως ένα επιπλέον «δέσιμο» της Interlife με το προσωπικό της και τα συνεργαζόμενα δίκτυα πωλήσεων, με παράπλευρο στόχο τη διεύρυνση του μεριδίου της στην αγορά (η εισφορά της Interlife στο TEA θα εξαρτάται από το ύψος της ετήσιας παραγωγής κάθε εξωτερικού συνεργάτη).

Επιπλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και με βάση τις εκτιμήσεις για το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο, σε υπάρχοντα ΤΕΑ ασφαλιστικών εταιρειών θα μπορούν να ενταχθούν μελλοντικά και εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, ο θεσμός των ΤΕΑ βρίσκεται πολύ πίσω στην Ελλάδα σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς το συνολικό ενεργητικό τους στη χώρα αντιστοιχεί μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,7%.

Κατά μέσο όρο τα εγχώρια ΤΕΑ σημείωσαν θετικές αποδόσεις +14,1% κατά την τελευταία τριετία, +22,6% κατά την τελευταία πενταετία και +31,6% κατά τα τελευταία εννέα έτη. Στις θετικές αυτές αποδόσεις (οι οποίες δεν εγγυώνται τις μελλοντικές) θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα φορολογικά οφέλη που αποκόμισαν οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι.