Ανταγωνιστικότητα: Στην ίδια θέση με καλύτερη βαθμολογία η Κύπρος

Στην ίδια θέση με μικρή βελτίωση στη συνολική βαθμολογία σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, κατατάσσεται η Κύπρος στην έκθεση “Global Competitiveness Report” για το 2019 του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ.

Ειδικότερα, η Κύπρος κατετάγη στην 44η θέση, από 141 χώρες, με συνολική βαθμολογία 66,5 βαθμούς, 0,8 βαθμούς περισσότερους από την αντίστοιχη βαθμολογία της περσινής έκθεσης.

Η έκθεση βασίζεται σε 12 πυλώνες, τους θεσμούς, τις υποδομές, την υιοθέτηση της τεχνολογίας της πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT), την μακροοικονομική σταθερότητα, την υγεία, τις δεξιότητες, την αγορά προϊόντων, την αγορά εργασίας, το χρηματοοικονομικό σύστημα, το μέγεθος αγοράς, τον δυναμισμό στην επιχειρηματικότητα και την ικανότητα στην καινοτομία.

Στον πρώτο πυλώνα (θεσμοί) η Κύπρος βρίσκεται την 31η θέση, παρουσιάζοντας βελτίωση σε σύγκριση με την 37η της περσινής έκδοσης, ενώ στον δεύτερο πυλώνα (υποδομές) υποχώρησε στην 48η θέση, από την 43η θέση αν και η βαθμολογία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε η θέση της Κύπρου στον τομέα της υιοθέτησης του ICT, όπου υποχώρησε στην 58η θέση από την 33η με ταυτόχρονη επιδείνωση και στη βαθμολογία (62 από 68,8).

Βελτίωση 20 θέσεων παρουσίασε η θέση της Κύπρου στον τομέα της μακροοικονομικής σταθερότητας, όπου βρίσκεται στην 43η θέση, από την 63η που ήταν πέρσι, με βαθμολογία 90 βαθμούς (έναντι 78,9), ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στον πυλώνα Υγεία, στον οποίο η Κύπρος ανήλθε στην 13η θέση από την 26η θέση, προφανώς λόγω της μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ.

Στον πυλώνα δεξιότητες, η Κύπρος βρίσκεται στην 32η θέση, σε σύγκριση με 33η θέση στην περσινή έκθεση, αν και η βαθμολογία παρουσίασε οριακή επιδείνωση. Επιδείνωση κατέγραψε η Κύπρος και στον τομέα αγορά προϊόντων, όπου υποχώρησε στην 33η θέση από την 26η της περσινής έκθεσης.

Επιδείνωση παρουσιάζεται επίσης και στον πυλώνα της αγοράς εργασίας, όπου η Κύπρος βρίσκεται στην 35η θέση, από 28η που ήταν πέρσι, με τη βαθμολογία να βρίσκεται στα 66,1 (από 66,9 πέρσι).

Σημαντική βελτίωση καταγράφηκε και στον πυλώνα του χρηματοοικονομικού συστήματος, στον οποίο η Κύπρος κατέλαβε την 76η θέση, από την 95η πέρσι, με την συνολική βαθμολογία να ανέρχεται στους 58,2 βαθμούς από 53,3 της περσινής έκθεσης.

Επιδείνωση τριών θέσεων, παρουσίασε η χώρα μας στον πυλώνα του δυναμισμού της επιχειρηματικότητας, στον οποίο η Κύπρος βρίσκεται πλέον στην 37η θέση, ενώ στον τελευταίο πυλώνα, αυτόν της ικανότητας στην καινοτομία, η Κύπρος κέρδισε δύο θέσεις καταλαμβάνοντας την 43η θέση.

Πηγή: ΚΥΠΕ