Εθνική Πανγαία: Deal με Τρ. Κύπρου για απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα

Η Εθνική Πανγαία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συναλλαγή με την Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Κύπρο, μέσω της αγοράς από την εταιρεία του 100% των «διαχειριστικών» μετοχών (management shares) και του 88,2% των επενδυτικών μετοχών (investment shares) της CYREIT Variable Investment Company PLC (CYREIT) με έδρα την Κύπρο.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Πανγαία Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, το προσωρινό τίμημα για την ολοκληρωθείσα συναλλαγή προσδιορίστηκε σε ποσό €137,9 εκατ., εκ των οποίων ποσό €3,2 εκατ. θα καταβληθεί σταδιακά υπό την προϋπόθεση πλήρωσης συμφωνημένων, μεταξύ των μερών, προϋποθέσεων.Εντός του Ιουλίου αναμένεται η οριστικοποίηση του τιμήματος από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία και τυχόν αναπροσαρμογή του τιμήματος ενδέχεται να καταβληθεί έως την 31 Ιουλίου 2019 από την πωλήτρια ή την αγοράστρια προς το άλλο συμβαλλόμενο μέρος (ή μεταγενέστερα αν συμφωνήσουν εγγράφως τα μέρη).

Αναφορικά με την αγορά δύο όμορων εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα είναι συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τμ περίπου και βρίσκεται επί της Λεωφόρου Συγγρού & Λαγουμιτζή και το δεύτερο είναι συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. περίπου και βρίσκεται επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, τα μέρη συμφώνησαν ότι θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο αγοράς των ακινήτων αυτών μέχρι την 30 Ιουλίου 2019 (ή μεταγενέστερα αν συμφωνήσουν τα μέρη), με τίμημα €10 εκατ., μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λίμιτεδ (ως πωλήτριας) και της εταιρείας με την επωνυμία «PANTERRA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» (ως αγοράστριας) στην οποία η Εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 49%.

Η CYREIT, η οποία έχει συσταθεί ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), έχει στην κατοχή της, μέσω θυγατρικών εταιρειών, 21 εμπορικά ακίνητα (ενδεικτικά: γραφεία, καταστήματα, big boxes, ξενοδοχειακή μονάδα), με συνολική μεικτή επιφάνεια που ξεπερνά τα 120 χιλ. τ.μ., στην Κύπρο (Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο). Η CYREIT εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και οι επενδυτικές μετοχές της είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (στην Αγορά Μη Διαπραγματεύσιμων Επενδυτικών Σχεδίων).

H ΠΑΝΓΑΙΑ έχει εισέλθει δυναμικά και στην Κυπριακή αγορά real estate τον τελευταίο χρόνο, αναγνωρίζοντας τις θετικές προοπτικές της αγοράς. Σημειώνουμε ότι ήδη, σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο Invel Real Estate Partners, έχει αποκτήσει το The Landmark Nicosia, το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο στη Λευκωσία στο οποίο δρομολογείται η ανακαίνισή του και η ανάπτυξη οικιστικού project και το Aphrodite Hills, το κορυφαίο golf resort και spa. Επίσης η ΠΑΝΓΑΙΑ είναι ιδιοκτήτης του πρώην Holiday Inn στο κέντρο της Λευκωσίας, το οποίο ανακαινίζεται πλήρως και θα λειτουργήσει ως Wyndham Nicosia, καθώς και καταστήματος που στεγάζει μεγάλο hypermarket του Σκλαβενίτη στη Λεμεσό.