Η INTERLIFE το φθινόπωρο στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ

Tον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019 η Interlife Ασφαλιστική αναμένει να δει το σύμβολο της μετοχής της να φιγουράρει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και μάλιστα στην Κύρια Αγορά.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Τα παραπάνω ανακοίνωσε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Interlife ΑΑΕΓΑ, ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, σημειώνοντας ότι μόλις πριν τρεις ημέρες, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Interlife.

Kατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης, που είναι ήδη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου από το 2012, αναλύθηκε η  εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της κατά το 2018, ενώ από τον πρόεδρο της Εταιρείας έγινε και αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω της αύξησης των ζημιών εξ’ αιτίας των συχνότερων και μεγαλύτερων καταστροφών.

Μάλιστα ο κ. Ι. Βοτσαρίδης πρότεινε να ανοίξει και στην Ελλάδα ο διάλογος πάνω στο θέμα καθώς, σε κάποιες χώρες, προωθείται η συνεργασία κρατικών φορέων και Ασφαλιστικών Εταιρειών με τη μορφή ΣΔΙΤ, για την ασφάλιση των πολιτών απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αύξηση παραγωγής, μείωση κερδών

Η δυσάρεστη έκπληξη που επεφύλασσαν οι αποδόσεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Ιnterlife ΑΑΕΓΑ στο β’ εξάμηνο του 2018, ευθύνεται για τη μείωση κατά περίπου 50% των κερδών της Ασφαλιστικής, σε σύγκριση με εκείνα του 2017 και διαμόρφωσή τους, προ φόρων, στα 10,29 εκατ. Ευρώ.

Εν τούτοις, τα αποτελέσματα αυτά, είναι στα ίδια επίπεδα με τα κέρδη από τις καθαυτό δραστηριότητες της Interlife to 2017 (σ.σ. 10,5 εκατ. ευρώ), πράγμα που δείχνει τη σταθερότητα της Εταιρείας σε ό,τι αφορά στο core business, τόνισε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της επιχείρησης ο οικονομικός της διευθυντής κ. Αθ. Πρόϊος.

Σημειώνεται ότι το 2017 η Interlife είχε πετύχει ρεκόρ κερδοφορίας, με τα προ φόρων κέρδη να φτάνουν, λόγω και των πολύ υψηλών αποδόσεων του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, στα 20,9 εκατ. Ευρώ.

Το 2018, σε μία χρονιά που κατά τα λοιπά ήταν πολύ καλή για την Interlife, η “δυσάρεστη έκπληξη του Δεκεμβρίου”, αντιστράφηκε εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, με την αύξηση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας να δίνουν κέρδη 7,5 εκατ. Ευρώ, ενώ η αξία του χαρτοφυλακίου της αυξήθηκε στα 178 εκατ. Ευρώ.

Οι μέτοχοι της εισηγμένης στο ΧΑΚ εταιρείας, που το 2018 συνέχισε την ανοδική της πορεία σε ό,τι αφορά την παραγωγή ασφαλίστρων, ενέκριναν τη διάθεση μερίσματος 0,05 ευρώ/μετοχή.

Υψηλή φερεγγυότητα και πέραν στόχου

Ένα σημείο στο οποίο δόθηκε ξεχωριστή έμφαση από πλευράς Interlife είναι η πολύ μεγάλη φερεγγυότητα της Ασφαλιστικής Εταιρείας, καθώς ο Δείκτης SCR (Aπαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας)  αυξήθηκε στο 171,75%, όταν στόχος βάσει του business plan ήταν, η διαμόρφωση στο 160% το 2021. Το δε Ελάχιστον Απαιτούμενο Κεφάλαιο, MCR, διαμορφώθηκε στο 581,56%, έναντι 510,71%.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Εταιρείας, το 2018 τα Γραμμένα Ασφάλιστρα έφτασαν τα 63,04 εκατ. Ευρώ, και τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 75,54 εκατ., αυξημένα κατά 8,31%. Επιπλέον, αύξηση παρουσίασαν οι επενδύσεις κατά 2,26%, διαμορφούμενα στα 173,16 εκατ ευρώ ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 4,52% στα 108,63 εκατ ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, όπως άλλωστε τονίσθηκε κατά την παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων, ότι σε αντίθεση με την πορεία της λοιπής Αγοράς, η Interlife πέτυχε αύξηση της παραγωγής της κατά 6,82% ενώ τα καθαρά δεδουλευμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 9,91% σε σύγκριση με της προηγούμενης χρονιάς, ποσοστό κατά το οποίο περίπου αυξήθηκαν και οι αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους της Εταιρείας.

Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε της γενικής συνέλευσης, ήταν ο δρ. Χρήστος Νούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) και του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών ( ΤΕΑ- ΥΠΟΙΚ).