Παρέμβαση-πρόταση Βοτσαρίδη για τις εξετάσεις διπλώματος αυτοκινήτων

«Χειρόφρενο» μέχρι νεοτέρας στα αυτοκίνητα των σχολών για νέους οδηγούς, χρονική παράταση για την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου και συζητήσεις για ημερήσιο ασφαλιστικό προϊόν αξίας 120 ευρώ… #neaxak

…αποτελούν τα τρία σενάρια στο ασφαλιστικό «αλαλούμ» που δημιουργεί το νέο σύστημα εξέτασης οδηγών αυτοκινήτων του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, στο αυτοκίνητο εξέτασης για απόκτηση άδειας οδήγησης δεν επιβιβάζεται πλέον ο εκπαιδευτής, αλλά μόνο ο εξεταστής και ο εξεταζόμενος. Η διαδικασία επιβλέπεται πλέον από τις κάμερες, απομακρύνοντας τον πιθανώς “ένοχο” παράγοντα – εκπαιδευτή – φυσικά, σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών, οι οποίοι κατήγγειλαν πρωτοφανή και άδικη στοχοποίηση του επαγγέλματός τους.

Σε κάθε περίπτωση, η αφαίρεση του εξεταστή από το κάδρο, σημαίνει ότι ένας πιθανότατα μη έτοιμος και εντελώς άπειρος, οδηγός, κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους, και μάλιστα υπό ψυχολογική πίεση εφόσον παρακολουθείται από εξεταστές. Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μοντέλα, αφαιρώντας τον εκπαιδευτή από τη διαδικασία, ακυρώνεται πρακτικά το ισχύον ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αυτόματα, το όχημα καθίσταται μη ασφαλίσιμο μιας και η ασφαλιστική κάλυψη παρέχεται στη σχολή οδήγησης, καλύπτοντας τον έμπειρο και με πετάλια εξεταστή, για πιθανή πρόκληση βλάβης σε τρίτους ή ζημιών σε όχημα.

«Η παρουσία του εκπαιδευτή στο όχημα σημαίνει αυτομάτως και ελεγχόμενο, μετρήσιμο και προβλέψιμο, ως ένα βαθμό, κίνδυνο, προκειμένου μια ασφαλιστική να προχωρήσει σε συμβόλαιο», όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, μιλώντας στο Underwriter.gr, υπογραμμίζοντας πως «Οι ασφαλιστικές εταιρίες στις συζητήσεις τους με το αρμόδιο υπουργείο είχαν εξηγήσει στους υπευθύνους ότι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα προϊόν που να διασφαλίζει τον εξεταζόμενο υποψήφιο, δίχως την παρουσία του εκπαιδευτή. Ο υποψήφιος οδηγός είναι βέβαιο ότι δεν ξέρει να οδηγεί. Συνεπώς και ο κίνδυνος είναι δεδομένος. Στα οικονομικά μοντέλα των ασφαλιστικών δεν υπάρχουν προβλέψεις για περιπτώσεις κινδύνου με υψηλό ρίσκο».

Ασφαλιστήριο μιας μέρας

Μιλώντας στην TV 100 της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή “Τα Λόγια της Πόλης”, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, κ. Δημήτρης Ζορμπάς, εξήγησε ότι πολύ απλά, ότι “ο νόμος ζητά από τις ασφαλιστικές κάτι ανέφικτο”, εφόσον «δεν υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν που να διασφαλίζει τον υποψήφιο εξεταζόμενο». Η ΕΑΕΕ έχει ενημερώσει και γραπτώς το Υπουργείο για την θέση της αυτή. Είναι αδύνατον να υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Στο εξωτερικό αυτές οι εξετάσεις γίνονται σε ειδικά κυκλοφοριακά πάρκα. Μέχρι τότε, να γίνονται οι εξετάσεις όπως σήμερα και να προστατεύει τον εξεταζόμενο και τους πολίτες.

Στην ίδια εκπομπή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστική, κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, δήλωσε πως τεχνικά και νομικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ασφαλιστήριο μερικής κάλυψης αστικής ευθύνης οχήματος με οδηγό εξεταζόμενο, με όριο τα 50.000 ευρώ και ασφάλιστρο μιας μέρας που κοστολογείται γύρω στα 120 ευρώ.  

Ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν γίνεται δεκτό από την Πολιτεία, η οποία ζητά πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Ο κ. Ζορμπάς επεσήμανε πως μία λύση θα ήταν οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται με ασφάλεια σε ειδικά κυκλοφοριακά πάρκα, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Αδιέξοδο για τον υποψήφιο

Στην «ομηρία» του κλάδου και την έλλειψη ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Διαμαντής Ηλιάδης, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ασφάλισης του εξεταζόμενου οδηγείται σε αδιέξοδο, μιας και οι υπάρχουσες καλύψεις οχήματος και ιδιοκτήτη αφήνουν έκθετο τον υποψήφιο. Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, η Ομοσπονδία έλαβε την απόφαση να κινηθεί άμεσα δικαστικά εάν δεν διορθωθούν ελλείψεις και εκκρεμότητες που δημιουργεί ο νόμος!