Σχολεία της Ευρώπης στα εργοστάσια της ALFA ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 2η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ 2018-2020 με τίτλο “ Food Ethos EDucation in Schools – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής” στην Αιανή την περασμένη εβδομάδα 11-15/02/2019.

Ήταν η σειρά του Γυμνασίου Αιανής να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προαναφερόμενου προγράμματος από την Τουρκία, την Κύπρο, τη Σλοβακία, την Ισπανία και το Βελεστίνο Μαγνησίας. Στη δεύτερη συνάντηση συμμετείχαν 10 καθηγητές και 12 μαθητές από τα σχολεία των παραπάνω χωρών.

Οι εκπαιδευτικοί αρχικά, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο της Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος και στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας διαπολιτισμικής κουλτούρας απ΄ όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς και ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας πληροφορίες για το Δήμο Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας. Στη συνέχεια, το προσωπικό του σχολείου, η Διευθύντρια Β/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κα Βασιλική Βόντσα και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καλωσόρισαν τους επισκέπτες στο χώρο του σχολείου με τους μαθητές του Γυμνασίου Αιανής να παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και τους γονείς των μαθητών να παραθέτουν γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τα εργοστάσια παραγωγής τροφίμων «ALFA ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ ΑΕΒΕ» και «ΑΦΟΙ Α. ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ» στα οποία ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους των τμημάτων για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης και διανομής των προϊόντων.

Στη συνέχεια του προγράμματος καθηγητές και μαθητές, φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι, επισκέφθηκαν μοναστήρια στα Μετέωρα της Καλαμπάκας στα οποία εκτός των άλλων πληροφορήθηκαν από τους μοναχούς για τη μοναστηριακή διατροφή.

Την προτελευταία μέρα του προγράμματος οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από το πλήθος και τον πλούτο των ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, αλλά και από την ευφράδεια των μαθητών του Γυμνασίου, οι οποίοι τους ξενάγησαν και τους επέδειξαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου στην αγγλική γλώσσα. Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία στα αγγλικά με θέμα τα φυτικά κατάλοιπα της διατροφής κατά τα προϊστορικά χρόνια. Τέλος οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής με την παρουσίαση σπόρων, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στα αρχαιολογικά στρώματα μέσω της απανθράκωσης και προέρχονται από προϊστορικούς οικισμούς του Νομού Κοζάνης. Το μεσημέρι η βραβευμένη σεφ κα Νανά Γκαμπούρα μαγείρεψε και παρουσίασε στο χώρο του Γυμνασίου Αιανής παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά τα οποία θα πρέπει να αποτελούν μέρος ενός υγιεινού πρωινού.

Την επομένη μέρα, αφού ανανεώθηκε το ραντεβού για την Ισπανία, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για τον τόπο τους με τις ομορφότερες αναμνήσεις κι εντυπώσεις.