INTERLIFE: Φέτος είναι η χρονιά της

Με θετικό πρόσημο και υψηλά λειτουργικά κέρδη αναμένεται να κλείσει το 2018 η Interlife παρότι επενδυτικά η περυσινή χρονιά είχε μειωμένες αποδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ακριβή νούμερα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων (αρχές καλοκαιριού) όπως ορίζει ο κανονισμός για τις εισηγμένες εταιρείες (είναι από το 2012 μέλος στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου). Μπορεί ωστόσο να αναφερθεί ότι τα τελευταία έξι χρόνια, όσο δηλαδή διαρκεί η κρίση, η Interlife είχε σωρευτικά κέρδη 72 εκ. ευρώ. Μάλιστα, σε επίπεδο αγοράς, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής σημείωσε οριακή άνοδο +1,6% την τριετία 2015-2018, είχε αύξηση παραγωγής +36,5%.

Τα καλά αποτελέσματα είναι επιστέγασμα συνεχούς προσπάθειας και επιμελούς διαχείρισης των τελευταίων 10 χρόνων τουλάχιστον, εξού και η σταθερή κερδοφορία όλο αυτό το διάστημα. Κορυφές στα κέρδη ορισμένων ετών μπορεί να οφείλονται και στην καλή διαχείριση των επενδύσεων, ωστόσο τη μόνιμη, σταθερή κερδοφορία στο ασφαλιστικό αποτέλεσμα, δηλαδή στο core business, τη φέρνει η ποιότητα των υπηρεσιών – με άλλα λόγια, η ταχύτητα και η σωστή ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση. Αυτά τα δύο βοηθούν να μειώνεται το κόστος των αποζημιώσεων, που είναι και το μεγάλο λειτουργικό κόστος.

Αυτοκίνητο: Πιστή στο τεχνικά σωστό ασφάλιστρο

Η αύξηση στον κλάδο αυτοκινήτου την περασμένη χρονιά ήταν οριακή στην Interlife, γεγονός που η εταιρεία  αποδίδει στο ακριβό της, συγκριτικά, ασφάλιστρο – το οποίο ωστόσο δεν προτίθεται να μειώσει παρά τον ανταγωνισμό, μη θέλοντας να ρισκάρει τα μελλοντικά της αποτελέσματα. Συνολικά αριθμεί 333,5 χιλιάδες ασφαλισμένα οχήματα, γεγονός που την κατατάσσει στην έκτη θέση ανάμεσα στις εταιρίες – μέλη της ΕΑΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο συγκεκριμένο κλάδο το 2014 είχε μερίδιο αγοράς 4,8% & 213.000 ασφαλισμένα οχήματα, ενώ το 2018 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 7,5%.

Το 2018 η παραγωγή έφτασε τα 63 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκ. ήρθαν από το αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα 22 εκ. από τους λοιπούς κλάδους.

Βαρύτητα στους λοιπούς κλάδους

Παρά τη σταθερή ανάπτυξη στον κλάδο αυτοκινήτου, τα τελευταία τρία χρόνια η Interlife  έχει δώσει βαρύτητα στoυς λοιπούς κλάδους, οι οποίοι θεωρούνται και λιγότερο ζημιογόνοι και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Υγεία, γενική αστική ευθύνη και καταστροφικοί κίνδυνοι εκτιμάται ότι θα καταστούν πολύ σημαντικοί την επόμενη δεκαετία. Έτσι ενώ το 2014 η συμμετοχή των λοιπών κλάδων στη συνολική παραγωγή κυμαινόταν γύρω στο 19%, πέρυσι έφτασε στο 35%. Η μεγάλη στροφή έγινε στον κλάδο περιουσίας, στην ασφάλιση σκαφών και βεβαίως στην υγεία.

Δυναμική επέκταση στον κλάδο Υγείας

Στην Υγεία αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα παραγωγή (πρωτασφαλιστήρια) την τελευταία τετραετία σημείωσε αύξηση +56%. Το 2018 οι ασφαλισμένοι της εταιρείας διπλασιάστηκαν, ενώ έχει υπολογιστεί ότι περίπου 8.000 – 8.500 άτομα “μπαίνουν” κάθε χρόνο στα νέα προγράμματα. Φέτος η Interlife «ρίχνει» στην αγορά και άλλο νέο πρόγραμμα, πιο «βαρύ» και ολοκληρωμένο από τα υπόλοιπα: Το «Optimum» μεταξύ άλλων θα προσφέρει νοσοκομειακή κάλυψη έως 500.000 ευρώ ετησίως.

Πέρυσι βγήκαν στην αγορά τρία προγράμματα υγείας, το Life Care, που καθιστά την ιατρική περίθαλψη οικονομικά προσιτή σε όλους, αλλά και το Bonus x5, πρόγραμμα επιδομάτων σε περίπτωση νοσηλείας ή χειρουργικής επέμβασης, το οποίο «κουμπώνει» σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα υγείας, ίδιας ή άλλης εταιρείας. Το μεγάλο χαρτί της εταιρείας είναι το Υγεία Maximum, το οποίο ανανεώθηκε και καλύπτει ατυχήματα από οποιαδήποτε αιτία – το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεωρείται από τα καλύτερα της αγοράς σε σχέση τιμής – παροχών και για αυτό προτιμάται ευρέως.

Δείκτες Φερεγγυότητας

Η ασφαλιστική πίτα βεβαίως συνεχίζει να παραμένει χαμηλή, ενώ στο εσωτερικό της αγοράς είναι πολύ πιθανό οι κανόνες του Solvency ΙΙ να αποβούν μοιραίοι για κάποιες εταιρείες, εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ιωάννης Βοτσαρίδης. Πρόκειται για εταιρείες με μικρότερα χαρτοφυλάκια που, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές και άλλες απαιτήσεις είναι πιθανό είτε να καταφύγουν σε συγχωνεύσειςείτε ακόμη και να εγκαταλείψουν την αγορά. Βεβαίως, τόνισε ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, υπάρχουν και ελληνικές εταιρείες, οι οποίες «έχουν προβάλει ανάστημα» απέναντι στις ξένες πολυεθνικές και διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της αγοράς. Σε αυτές ανήκει φυσικά και η Interlife, ο δείκτης CSR (Απαιτούμενο Κεφάλαιο Φερεγγυότητας) της οποίας, αναμένεται φέτος να κυμανθεί κοντά στο 170%.

Η Interlife περιμένουμε να «γιγαντωθεί» την επόμενη χρονιά, είπε ο CEO αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και στην ψηφιοποίηση και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων. Οι ψηφιακές εφαρμογές που έχει εισάγει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία επιτρέπουν στο συνεργάτη της να διεκπεραιώνει τις εργασίες του «με το κινητό στο χέρι», ενώ και ο πελάτης μπορεί να εξυπηρετείται αυτόματα εξ αποστάσεως στα περισσότερα από τα αιτήματά του.

Εισαγωγή στο ΧΑ

Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία ωστόσο καλύτερη από το 2018, αν κοιτάξει κανείς τα επίπεδα της ανεργίας, αλλά και την οριακή αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Η Interlife αύξησε τις επενδύσεις της κατά 2,7% το 2018 και το συνολικό Χαρτοφυλάκιο (επενδύσεων και διαθεσίμων) ανέρχεται στα 179 εκ ευρώ. Αν και οι αποδόσεις των επενδύσεων ήταν αρνητικές το 2018 παγκοσμίως, πρόπερσι, δηλαδή το 2017, αποδοτικά ήταν για την Interlife το «peak» της δεκαετίας.

Γενικά η εταιρεία εφαρμόζει μια σταθερά συντηρητική επενδυτική πολιτική, με συγκεκριμένα όρια και περιθώρια επενδυτικού μείγματος ώστε να μπορεί να συγκρατεί τα αποτελέσματά της σε περιόδους με πτωτικές τάσεις. Σε βάθος πενταετίας τα κέρδη της αναλύονται σε περίπου 35% επενδύσεις – 65% οργανικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2015 ήταν πολύ κακή χρονιά επενδυτικά (κλείσιμο τραπεζών – capital controls).

Όσο για τη χρηματιστηριακή παρουσία της εταιρείας, σε πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters εκτιμήθηκε θετικά. Στο δημοσίευμα οι εταιρείες αποτιμώνται ενδεικτικά, με βάση κυρίως τις μεταβολές των τιμών των μετοχών τους, σε συνδυασμό με την αξία τους. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο μοντέλο σχετικής αποτίμησης εισηγμένων εταιρειών που χρησιμοποιείται ως δείκτης για επενδυτικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Το καλό «βιογραφικό», οι συστάσεις των ειδικών, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης ίσως να ώθησαν την εταιρεία να προετοιμάζει φέτος την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών – ίσως πάλι γιατί γενικότερα «αναμένονται εξελίξεις» όπως σιβυλλικά απάντησε στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, σε κεντρική αίθουσα της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην Interlife θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, το οποίο θα απευθύνεται στο σύνολο των 2.000 περίπου συνεργατών της εταιρείας, καθώς επίσης και στους εργαζόμενους και στους μετόχους της.