Kοινά hedge funds Ελλάδα και Κύπρο για NPLs

Επενδυτικό τόξο για την αγορά κόκκινων δανείων σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και για τη διαχείριση προβληματικών χορηγήσεων έχουν διαμορφώσει ξένα hedge funds τα οποία, όπως φαίνεται, ενδιαφέρονται για την περιοχή και αγοράζουν δάνεια και εξασφαλίσεις.

Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο είτε πωλούνται στα ίδια ξένα επενδυτικά ταμεία είτε αναλαμβάνουν τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, τα ξένα επενδυτικά ταμεία προωθούν ένα ενιαίο δόγμα αγοράς κόκκινων δανείων από τις δύο χώρες.

Τα hedge funds θέλουν να τοποθετηθούν στις δύο αγορές και απομένει να φανεί αν το ρίσκο για τις δύο χώρες είναι υψηλό, κάτι που έχει να κάνει με τις ανακτήσεις που θα επιτευχθούν κατά τη διαχείριση αυτών των δανείων.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει πωλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους €2,8 δισ. στην Apollo Global Capital Management.

Η πώληση του πακέτου των ΜΕΔ αφορά ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εξασφαλίζονται με κάτι περισσότερο από 9.065 ακίνητα.

Στο ίδιο ταμείο έχει πωλήσει και η Alpha Bank στην Ελλάδα δάνεια με εξασφαλίσεις ελληνικών μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Η Alpha Bank έχει πωλήσει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων στο επενδυτικό ταμείο B2 Holding. Δάνεια μη λιανικής τραπεζικής, ύψους €144 εκατ. στην B2Kapital Cyprus έχει ανακοινώσει η Ελληνική Τράπεζα η οποία είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της B2Holding ASΑ.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει την πώληση κόκκινων καταναλωτικών δανείων στην APS. Το επενδυτικό ταμείο έχει παρουσία στην Κύπρο καθώς διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελληνικής, ύψους €2,1 δις. Η Τράπεζα Κύπρου παραχώρησε τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €800 εκατ. στην Pepper.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το insider στο Philenews, περί τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από τη διαδικασία που τρέχει η Alpha Bank για εξεύρεση εξειδικευμένης εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικής αξίας 3,7 δισ. Ανάμεσα στις εταιρείες που φαίνεται να επέδειξαν ενδιαφέρον περιλαμβάνονται οι Altamira, B2Holdings, APS, Pepper, Resolute, Qualco και Alvarez & Marsal.

Για την ελληνική αγορά τα μεγάλα equity funds που έχουν ενδιαφερθεί είναι η Apollo, APS, η Bain Capital, η B2 Holding, η Carval, η Intrum, η Hoist. Οι πωλήσεις αποτελούν μέχρι σήμερα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αναμένεται να συνεχιστούν και το 2019 και βασικό κριτήριο για την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων είναι το κατά πόσον συνοδεύονται από εγγυήσεις, δηλαδή εάν έχουν εξασφαλίσει ακίνητα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν να πωλήσουν μέρος των προβληματικών δανείων τους σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Κύριο ζητούμενο στην όλη διαδικασία είναι η τιμή πώλησης σε σχέση με τη λογιστή αξία του χαρτοφυλακίου. Συνήθως οι τράπεζες για να κάνουν ελκυστικά τα πακέτα πώλησης συμπεριλαμβάνουν και εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί και εξυπηρετούνται κανονικά.