Έτοιμες ζύμες/πίτες: «όρεξη» για καινοτομία σε προϊόντα και επικοινωνία

Επενδύοντας σε υλικά υψηλής ποιότητας, λειτουργικό packaging και ολοκληρωμένες επικοινωνιακές πρακτικές, οι μάρκες έτοιμης ζύμης και πίτας απαντούν στις προκλήσεις αξιοποιώντας το καταναλωτικό feedback, «ζυμώνοντας» μαζί παράδοση και καινοτομία.

Μια νέα «συνταγή» προτείνουν τα brands στην κατηγορία «έτοιμες ζύμες και πίτες», συνδυάζοντας την αυθεντικότητα των γεύσεων με την πρωτοτυπία και την καινοτομία. Η προσήλωση στην απαράμιλλη ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και η έμπνευση από την διατροφική παράδοση του τόπου αποτελούν sine qua non της στρατηγικής τους, αναμιγνύονται ωστόσο με μια φρέσκια οπτική, τόσο όσον αφορά τις γευστικές προτάσεις όσο και τις τεχνικές προώθησης και προβολής. Δυναμικά λανσαρίσματα, διακρίσεις σε κάθε επίπεδο, καθώς και ουσιαστικές δράσεις ΕΚΕ συνθέτουν την εικόνα της αγοράς, διαμορφώνοντας ένα εμπορικό τοπίο με σημαντικές ευκαιρίες, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις.

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Παράγοντας ένα έδεσμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία, τα brands έτοιμης ζύμης και πίτας καλούνται να το προσεγγίσουν με σεβασμό, χωρίς ωστόσο να μένουν καθηλωμένοι στα καθιερωμένα. Εισάγοντας νέα στοιχεία, τόσο σε επίπεδο γεύσεων όσο και συσκευασιών, οι μάρκες της κατηγορίας αναζητούν την ιδανική δόση παράδοσης και καινοτομίας και χτίζουν το brand profile τους γύρω από αυτό το συνδυασμό. Όπως σχολιάζει η Κατερίνα Κουκουτάρη, Marketing Director της alfa, «ως οικογενειακή επιχείρηση, η φιλοσοφία της εταιρείας μας βασίζεται στη διατήρηση και το σεβασμό της διατροφικής παράδοσης της χώρας μας, αλλά και τον πειραματισμό με νέες συνταγές, τεχνικές και υλικά. Στο πλαίσιο αυτό, η επικοινωνία του brand alfa πηγάζει και εκφράζει αφενός τις παραδοσιακές αξίες και τα χρόνια εμπειρίας που έχουν συσσωρεύσει τρεις γενιές, και αφετέρου την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και λύσεων, ώστε να προσφέρουμε ασφαλείς, ποιοτικές και υψηλής διατροφικής αξίας δημιουργίες, ζυμωμένες με μεράκι από αγνά και εκλεκτά υλικά της Ελλάδας με ονομασία προέλευσης».

ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Θέτοντας την επιλογή ποιοτικών υλικών στο επίκεντρο της δραστηριότητάς τους, οι εταιρείες της κατηγορίας λανσάρουν νέα προϊόντα προτάσσοντας claims που σχετίζονται με τη διατροφική τους αξία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Χρυσή Ζύμη παρουσίασε τη Μπατζίνα, μία πίτα χωρίς φύλλο, η οποία είναι ένα μίγμα αφράτης ζύμης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και υλικά της ελληνικής διατροφής: στραγγιστό γιαούρτι, φέτα και αυγά ελευθέρας βοσκής. Την ίδια στιγμή οι μάρκες ζύμης και πίτας αλώνουν και άλλες αγορές, και πάλι τοποθετώντας τις νέες τους προτάσεις στο φάσμα των υγιεινών επιλογών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το case της alfa, η οποία εισήλθε στην αγορά των σνακ με τα Pitatakia, τα οποία είναι φτιαγμένα από το φύλλο της alfa, ζυμώνονται με ελαιόλαδο, ψήνονται στο φούρνο, ενώ δεν περιέχουν συντηρητικά και τρανς λιπαρά.

ΜΥΣΤΙΚΟ «ΥΛΙΚΟ»: ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ FEEDBACK

Υιοθετώντας μια απόλυτα πελατοκεντρική προσέγγιση, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά θέτουν ως θεμέλιο της στρατηγικής τους το feddback που λαμβάνουν από τους καταναλωτές, δίνοντας τον λόγο στους ίδιους. Η Κατερίνα Κουκουτάρη εξηγεί σχετικά: «Επίκεντρο της στρατηγικής μας αποτελεί σταθερά η ικανοποίηση των αναγκών των ήδη καταναλωτών των προϊόντων μας και των συνεργατών μας, καθώς και η διεύρυνση της βάσης τους. Μέσω του feedback που λαμβάνουμε από έρευνες κοινού και συνεργατών, αλλά και της απευθείας επαφής μαζί τους μέσα π.χ. από social media, γραμμή καταναλωτών, δίκτυα πωλητών και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη, η alfa πραγματοποιεί περισσότερες από 60 δοκιμές ανά έτος για την εξέλιξη νέων προϊόντων, καθώς και συνεχείς δοκιμές για βελτιώσεις των προϊόντων που ήδη διατίθενται στην αγορά. Το feedback αυτό αποτελεί και την πρώτη ύλη για τη “συνταγή” της στρατηγική μας».

360ο ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΜΕ DIGITAL ΕΜΦΑΣΗ

Προεξάρχοντα ρόλο φαίνεται να διαδραματίζουν πλέον οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την επικοινωνία της κατηγορίας, με τα brands να επιζητούν διαδραστική επαφή με την πελατειακή τους βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο της επικοινωνίας της Χρυσής Ζύμης για την πίτα Μπατζίνα, την οποία υπογράφει η Cream, σχεδιάστηκε «Ο Χάρτης Της Μπατζίνα», ένα microsite στο οποίο οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στον χάρτη της Ελλάδας, να ανακαλύψουν τα διαφορετικά ονόματα της πίτας χωρίς φύλλο και να προσθέσουν το δικό τους, κερδίζοντας δώρα από τη Χρυσή Ζύμη. Η καμπάνια «τρέχει» σε YouTube, native, social media και ραδιόφωνο, ενώ η παραγωγή της ταινίας έγινε από την Parasol.

Στην ίδια λογική, με αφορμή το λανσάρισμα των 3 νέων γεύσεων Pizza από τη Χρυσή Ζύμη, η Rascal δημιούργησε το online Pizza Van Game, με έπαθλο για τα υψηλότερα scores, από ένα κιβώτιο με όλες τις γεύσεις Pizza Χρυσή Ζύμη, με όλους τους συμμετέχοντες να διεκδικούν ένα Apple Macbook Air. Έχοντας ως στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ATL και digital, η alfa διεύρυνε τη συνεργασία της με την Magiq Doorz, ενώ ανέθεσε πρόσφατα στην αία relate τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος Δημοσίων Σχέσεων και Δημοσιότητας, το οποίο περιλαμβάνει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Γραφείου Τύπου, media & bloggers relations, επιμέλειας και διεκπεραίωσης ambassadorships προϊόντων, concept και διοργάνωσης προωθητικών ενεργειών σε σημεία πώλησης και άλλων εκδηλώσεων, καθώς και συμβουλευτικής επικοινωνίας.

«ΤΡΟΦΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα των εταιρειών και στον κοινωνικό στίβο, με χορηγικές δράσεις και υποστήριξη ομάδων που έχουν ανάγκη. Έχοντας ως στόχο τη συνεχή διεύρυνση των πρωτοβουλιών εταιρικής ευθύνης, η alfa έκλεισε τη χρονιά έχοντας διαθέσει περισσότερους από 20 τόνους προϊόντων ζύμης για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μία νέα στρατηγική Κοινωνικής Υπευθυνότητας. Με γενικό σύνθημα «ζυμώνουμε αγάπη με… αγάπη», η εταιρεία θα σταθεί αρωγός σε ευπαθείς ομάδες, στηρίζοντας τα Παιδικά Χωριά SOS, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κοινωνικά Παντοπωλεία διαφόρων περιοχών, τον όμιλο Unesco για τον Πολιτισμό & την Ειρήνη, την Κιβωτό του κόσμου, αλλά και μεμονωμένα άτομα και οικογένειες.

Από την πλευρά της, η Μπάρμπα Στάθης έδωσε το «παρών» στον Αγώνα Δρόμου 1.000 μέτρων για Μαθητές Δημοτικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας το μήνυμα ότι άσκηση και υγιεινή διατροφή πάνε μαζί. Αρωγοί στην προσπάθεια της εταιρείας για την προώθηση των αξιών της σωστής διατροφής και του αθλητισμού είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους στους αγώνες των 5 και 10 χιλιομέτρων στήριξαν το εταιρικό όραμα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΡΑΣΗ

– Ανάμεσα στις πιο δυνατές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκε και η ελληνική επιχείρηση Ζύμη Ψαχνών, μέλος της πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας, στον ετήσιο διαγωνισμό που επιβραβεύει τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις της χώρας, Diamonds of the Greek Economy 2017.

– Η εταιρεία Ευβοϊκή ζύμη, μέλος της πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας, βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση της Anuga, τη μεγαλύτερη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία. Η εταιρεία είχε την ευκαιρία να προβάλει σε χιλιάδες επαγγελματίες και ιδιώτες επισκέπτες της έκθεσης από ολόκληρο τον κόσμο τις προτάσεις της, να πραγματοποιήσει σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις, αλλά και να ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ενίσχυση συνεργειών της πρωτοβουλίας με τη διεθνή αγορά.

– Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Μπάρμπα Στάθης τιμήθηκε με τη διάκριση επιχειρηματικής αριστείας στο ετήσιο φόρουμ Diamonds of the Greek Economy 2017, που διοργανώθηκε από την New Times Publishing.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την Κατερίνα Κουκουτάρη της alfa, οι εξειδικευμένες ανάγκες αλλά και τα διαρκώς υψηλότερα ποιοτικά κριτήρια των καταναλωτών οδηγούν τα λανσαρίσματα. Σύμφωνα με την ίδια, οι τάσεις γενικώς τα τελευταία χρόνια αφορούν στην αυξημένη ζήτηση για ποιοτικό «γρήγορο» φαγητό και για εξειδικευμένα προϊόντα διατροφής όπως χωρίς γλουτένη, για vegetarian ή vegan, ενώ οι καταναλωτές είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι αναζητούν και διαβάζουν προσεκτικά τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες. «Στην alfa αναπτύσσουμε προϊόντα για όλες τι σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Τα έτοιμα, καταψυγμένα προϊόντα με το χάρτινο, βιοδιασπώμενο ταψάκι, που εισήγαγε η εταιρεία μας το 2005 για απευθείας ψήσιμο στο φούρνο, προσφέρουν ποιοτικές, διατροφικές λύσεις για όσους διαθέτουν περιορισμένο χρόνο. Παράλληλα, μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες που καθιερώσαμε ως εταιρεία, αφορά στη σήμανση των προϊόντων μας με αναγνωρίσιμα σύμβολα ανώτερης ποιότητας».