Στο ΧΑΚ στρέφονται ελληνικές εταιρείες

Εισήχθησαν έξι ενώ κάθοδο στο κυπριακό χρηματιστήριο σχεδιάζουν και άλλες

Της  Μαρία Στυλιανού

Διέξοδο για ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν τις δυνατότητες άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων και όχι μόνο, αποτελεί το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Ήδη έξι εταιρείες από την Ελλάδα έχουν εισαχθεί στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ τα τελευταία χρόνια, με τις δύο εξ αυτών να έχουν λάβει το πράσινο φως μόλις πρόσφατα. Πρόκειται για την βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, “alfa” (Α.Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ), η οποία εισήχθη στο ΧΑΚ τον περασμένο Μάιο  και την εταιρεία Κ. ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ Α.Ε, η διαπραγμάτευση των μετοχών της οποίας θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, μια ακόμα εταιρεία, η First Advisory Holding φέρεται να έχει λάβει έγκριση και οι μετοχές της αναμένεται να ανέβουν στο ταμπλό το επόμενο διάστημα.

Εξάλλου, όπως ανέφερε στο InBusinessNews o Βασίλειος Μάργαρης, εντεταλμένος σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας συμβούλων CAMEX A.E, την είσοδό τους στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ σχεδιάζουν και άλλες ελληνικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής σχετικές αιτήσεις. Ωστόσο, ο κ. Μάργαρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη άλλες δύο εταιρείες.

Τονίζεται ότι στις ήδη εισηγμένης εξ Ελλάδος επιχειρήσεις στη ΝΕΑ του ΧΑΚ περιλαμβάνονται οι “ΙNTERLIFE Ασφαλιστική” με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η αθηναϊκή “Δ&Σ Αναστόπουλος” που δραστηριοποιείται στην εμπορία χάρτου, η “Επίλεκτος Ενεργειακή”, όπως και η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας “R ENERGY 1”.

Τα πλεονεκτήματα του ΧΑΚ

Όπως αρμοδίως αναφέρθηκε στο InBusinessNews από το ΧΑΚ, ενδιαφέρον διαφόρων ξένων εταιρειών επιδεικνύεται κατά καιρούς για ένταξη στο ΧΑΚ, λόγω και των διαφόρων πλεονεκτημάτων που προσφέρει το κυπριακό χρηματιστήριο. Όπως μας τόνισε πηγή από το ΧΑΚ, μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι εστιάζουν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της Νέας Αγοράς, όπως γρήγορη ανταπόκριση, ευελιξία, μη καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων, χωρίς υπέρμετρους κανονισμούς και γραφειοκρατία. «Επομένως, η εταιρεία βρίσκει το δρόμο της στο listing γρήγορα, ενώ οι χρεώσεις εισαγωγής αξιών στη Νέα Αγορά είναι ανταγωνιστικές, και συνεπώς θετικά υλοποιήσιμες», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, οι ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούν το ΧΑΚ και για άλλους λόγους. Κατ’ αρχήν, παίζει σημαντικό ρόλο η ελληνική γλώσσα και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, η εισαγωγή τους σε Χρηματιστήριο της Ευρωζώνης, τις θωρακίζει συναλλαγματικά σε περίπτωση αρνητικών νομισματικών εξελίξεων.

Παράλληλα, οι εταιρείες επιζητούν την αξιολόγηση και την επίσημη πιστοποίηση της οικονομικής τους κατάστασης από το ΧΑΚ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα δείξουν ότι πληρούν τα κριτήρια των διαφόρων funds, πετυχαίνοντας να αντλήσουν επενδυτικά κεφάλαια

Τρίτο πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η Κύπρος και το ΧΑΚ αποτελούν μια καλή βάση για εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να διεισδύσουν στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Ζητούμενο η άντληση ρευστότητας

Όπως ανέφεραν στο InBusinessNews άτομα που γνωρίζουν, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) δεν ευνοεί τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Για την ένταξη στο ΧΑΑ, προαπαιτείται  από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις η διάθεση του 10% του υφιστάμενου μετοχικού τους κεφαλαίου σε 50 μέχρι 150 μικρομετόχους. Όμως, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα καθιστά αδύνατη την εξεύρεση μικρομετόχων. Εξάλλου, τα δεδομένα στα διάφορα χρηματιστήρια έχουν αλλάξει, και πλέον αντί μικρομετόχων , η άντληση κεφαλαίων γίνεται από διάφορα funds. Και επειδή ένα μεγάλο ποσοστό funds απαιτούν από τις διάφορες εταιρείες, στις οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν, να είναι εισηγμένες σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά (και συνεπώς η οικονομική τους κατάσταση είναι πιστοποιημένη), επιλέγουν να ενταχθούν στο ΧΑΚ.

Ενδιαφέρον και από βρετανικές εταιρείες

Εξάλλου, ενδιαφέρον για το ΧΑΚ επιδεικνύουν και πολλές βρετανικές εταιρείες. Τα δύο τελευταία χρόνια εισήχθησαν πέραν των 26 εταιρειών, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι αιτήσεις και άλλων.

Πηγή:http://archive.inbusinessnews.com/inbusiness/news/business/xrimatooikonomika/sto-xak-strefontai-ellhnikes-etaireies