Από τη Κοζάνη, στο Χρηματιστήριο της Κύπρου η ελληνική Alfa

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

[email protected]

Μια από τις γνωστές ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων ζύμης, η “alfa” (Α.Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ) που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από τη Κοζάνη και σήμερα έχει αποκτήσει σημαντική θέση στην εγχώρια αγορά τροφίμων, έφθασε μέχρι το κατώφλι της εισαγωγής σε χρηματιστηριακή αγορά.

Η οικογένεια Κουκουτάρη, ιδιοκτήτες της alfa που πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 29 εκατ.ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,25 εκατ.ευρώ, αποφάσισε να εισάγει τις μετοχές της εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Όπως ανακοινώθηκε από τις χρηματιστηριακές αρχές της Κύπρου, θα εισαχθούν 21 εκατ.μετοχές της “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε”, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, με τιμή εισαγωγής 0,39 ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2017, ενώ σύμβουλος εισαγωγής είναι η εταιρεία Capital Markets Experts AE., η μεγαλύτερη συμβουλευτική εταιρεία για εισαγωγές εταιρειών στη συγκεκριμένη αγορά του ΧΑΚ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επίσης αιτηθεί της εισαγωγής τους στο ΧΑΚ.

Από την Κοζάνη, σε 30 χώρες

Η βιομηχανία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης alfa αποτελεί την μετεξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής βιοτεχνίας που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 από την Κοζάνη. Ιδρυτής της ήταν ο Αθανάσιος Κουκουτάρης o οποίος αρχίζει τη χειροποίητη παραγωγή και πώληση πιτών στην πόλη του και καταφέρνει να κάνει γνωστά τα προϊόντα του στους γύρω νομούς.

Το 1965 η εταιρεία μετατρέπεται σε ομόρρυθμη, μεγαλώνει το δίκτυο διανομής της και την παρουσία της στην Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Tη δεκαετία του ‘80 η μαζική παραγωγή και τα συσκευασμένα προϊόντα της εταιρείας γίνονται ευρέως γνωστά. Η εταιρεία μετατρέπεται σε Α.Ε., εξασφαλίζει χρηματοδότηση και σταδιακά εκσυγχρονίζει την παραγωγή και το δίκτυο διανομής της.

Χρονιά-ορόσημο ήταν το 1996 δημιουργούνται νέες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη, καλύπτοντας αρχικά 4,500 τ.μ. (σήμερα οι εγκαταστάσεις έχουν φτάσει στα 12.000 τ.μ.), ενώ το 1998 ιδρύει υποκατάστημα στην Αθήνας και τα επόμενα χρόνια κέντρα πωλήσεων και διανομής στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Έχοντας καταγράψει μια σημαντική εμπορική επιτυχία με την πίτα Kixi, η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται και αρχίζει τις εξαγωγές, οι οποίες σήμερα καλύπτουν περισσότερες από 35 χώρες. Έτσι το 2004 δημιουργούνται ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και το 2005 στα Ιωάννινα.

Την ίδια χρονιά ιδρύει θυγατρική στην Ρουμανία και τέσσερα χρόνια μετά προχωρά στην ανέγερση ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων στο Βουκουρέστι. Το 2009 επεκτείνεται και στη Σερβία με θυγατρική αλλά και στις ΗΠΑ, το 2011, με την Alfa Pastry Creations.

Σήμερα, η alfa που διατηρεί την έδρα της στην Κοζάνη, απασχολεί πάνω από 270 εργαζομένους, διαθέτει 50 περιφερειακούς διανομείς και 11,000 σημεία πώλησης. Έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέρα από τη λιανική (supermarkets κ.α), και στον χώρο του catering (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, κτλ.). Παράλληλα, έχει διευρύνει τις εξαγωγές της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Όπως αναφέρθηκε, πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των 29 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 2,25 εκατ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό.

http://www.capital.gr/epixeiriseis/3214572/apo-ti-kozani-sto-xrimatistirio-tis-kuprou-i-elliniki-alfa